35,6500$% 0.05
37,1814€% 0.02
44,0329£% 0.09
3.148,31%0,25
5.125,00%0,25
9.999,55%-0,30
3777365฿%4.50149
Geçmişte un ihtiyacını karşılamak için kullanılan su değirmenleri, gelişen teknolojiyle birlikte tarihe karışmamak için direniyor. Bu değirmenlerden birkaç tanesi de Bulancak’ta faaliyetini devam ettiriyor. Terk edilen değirmenlerin büyük bölümü yağan yağmurlar sonucu oluşan sellerde yıkılarak âtıl durumda kaldı.
Karacaresül Köyü’nde bulunan Kayu Değirmeni ise köylülerin el birliği ile bakımını ve tamirini yapmasından dolayı günümüze kadar çalışır vaziyette hizmetine devam ediyor.
Kayu Değirmeni’nin 536 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirten değirmen sahipleri; “1485 yılından bu zamana kadar değirmenimiz faaliyetini sürdürüyor. Öğütme işlerimiz her sene Ağustos ayında başlar ve Kasım ayının sonuna kadar devam eder. Değirmende arpa, buğday, mısır, vb. parçalanarak un haline getirilir. Parçalama işini su sayesinde dönen değirmen taşı yapar. Mısır belirli bir bölmeden değirmen taşının göbeğine gelir, burada hızla dönen taş basınç uygulayarak mısırı un haline getirir.” diye konuştular.
Su değirmenlerinin unlarının çok lezzetli olduğunu dile getiren vatandaşlar; “Bölgede vatandaşlar olarak su değirmenlerini tercih ediyoruz. Su değirmenlerinden çıkan unun lezzeti çok ayrı oluyor. Bu tip değirmenlerin sayısı çok az bu bölgede. Unun lezzetini bilenler, su değirmenlerinden vazgeçemiyor” açıklamasını yaptı.
Su değirmeninden çıkan unun çok lezzetli olduğunu belirten vatandaşlar şunları söyledi: “Bu mevsimde Hamsi bolca bulunabiliyor ve herkesin bildiği üzere hamsi, Karadenizlilerin vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Hamsi ve diğer balıkların unlanmadan kızartması bize göre pek lezzetli olmaz. Mısır unundan yapılan ekmeğin tadını yiyenler bilir. Ayrıca Karadeniz’in milli yemeği olan karalahana çorbasına mısır unu katılmasıyla karalahana çorbası çok güzel oluyor. Yoğurtun içine mısır ekmeği doğrayıp yemek de ayrı bir lezzet. Su değirmenlerinde öğüttüğümüz mısır unu, Karadenizlilerin alışkın olduğu lezzette oluyor. Bu yüzden su değirmenlerini yöre halkı oldukça tercih ediyor.”
“Tarihi Su Değirmeni 536 Yıldır Dönüyor” videosunu yukarıdaki pencereden seyredebilirsiniz.
Haber: Fatma BULDUK UĞURLU
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.