35,6528$% 0.05
37,1881€% 0.04
44,0364£% 0.12
3.143,07%0,08
5.115,00%0,08
9.999,55%-0,30
3772428฿%4.15379
Cumhurbaşkanına, Güney Çevre Yolu’nun bir türlü yatırım programına alınmadığını hatırlatan Tığlı; “Lütfen bu şehrin daha fazla oyalanmasına ve Giresun halkının bu konuda istismar edilmesine müsaade etmeyiniz” dedi.
Cumhurbaşkanı’na Giresun ziyaretinde unutulan projelerin bir kısmını hatırlatan Tığlı, şu ifadelere yer verdi:
“Sayın Cumhurbaşkanı,
Öncelikle şehrimize hoş geldiniz, sefa geldiniz…
Karadeniz Sahil Yolu inşa edilmeden önce, sahile paralel biçimde güneyden, vadilerden geçilerek yol yapılması önerileri, tünellerin yüksek maliyetli olacağı öngörülerek değerlendirilmemişti. Denize dolgu seçeneğinin daha düşük maliyetli olacağı iddia edilmiş, bölge halkının endişeleri, çevreci bir azınlığın marjinal yaklaşımı olarak değerlendirilmişti.
Deniz dolgusunun tahmin edilenden onlarca kat maliyetli olduğu ortaya çıkınca, aslında çevreci duyarlılığın marjinal bir yaklaşım olmadığı, Güney Çevre Yolu’nun ulaşım altyapısı için bir alternatif değil zorunluluk olduğu herkes tarafından kabul görmüştü.
Bölgenin ulaşım altyapısının yetersizliğini, gelişmenin, yatırım ve kalkınma önünde en büyük engel olarak değerlendiren kesimler, itiraz eden halkın bilimsel ve çevreci duyarlılığını hizmete karşı çıkmak ve ihanet olarak değerlendirmişti. Bugün bu çevrelerin bir özür borcu olduğu gibi Güney Çevre Yolu geçmişin hatasının bir telafisi niteliğindedir. Sahil Yolu’nun çevre üzerinde yarattığı olumsuz, yıkıcı etkileri, sahil boyunca yarattığı tahribatı, deniz ve kıyıdaki canlı türlerini etkileyerek ekolojik dengeyi bozduğunu, denizle kentin bağlantısını kestiğini geçtiğimiz yıllarda en acı yönleriyle tecrübe ettik. Yolun daha o zaman Karadeniz Güney Çevreyolu olarak hayata geçirilmesi gerektiğini, dere yataklarının denize erişiminin önünün kesilmesiyle yaşanan sel felaketlerinin verdiği kayıplarla acı biçimde tecrübe eden kentlerden birisi de Giresun’dur.
Sayın Cumhurbaşkanı,
Zamanın Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı’nın; ‘Giresun Güney Çevre Yolu için 28 Aralık 2012’yi başlangıç tarihi olarak veriyoruz’ ifadelerinin üzerinden neredeyse 10 yıl geçti…
2015 yılında dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı olan Sayın Nurettin Canikli, Giresun Güney Çevre Yolu ihale çalışmalarının tamamlandığını, Proje Yapım İhalesi’nin 25 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirildiğini ifade etmesinin üzerinden neredeyse 7 yıl geçti…
2019 yılının ilk aylarında Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev yapan damadınız Berat Albayrak ise, ödenek ve finans yetersizliği nedeniyle bazı projelerin beklemeye alınacağını ya da vazgeçileceğini ifade etmesi Giresun Güney Çevre Yolu ile ilgili hiçbir adım atılmadı.
Ama 2019’un sonuna geldiğimizde Partinizin bir başka Milletvekili, çok ilginç bir şekilde Giresun Çevre Yolu Projesi’nin yapım ihalesi çalışmalarında sona gelindiğini söylerken belli ki geçen süreçten habersizdi…
Sayın Cumhurbaşkanı,
Giresun Güney Çevre Yolu’nun akıbetine ilişkin, Giresunlu yurttaşlarınız, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarının 10 yıl önceki açıklamasını milat olarak kabul etti. Sizin de sıkça vurguladığı devlette devamlılık görüşleriniz doğrultusunda projenin akıbetine ilişkin ümidimizi yitirmemiştik. Yıllar geçmesine karşın bu elzem projenin yatırım programında yer almaması, partinizde görev alan siyasetçilerin bu hususta tutarsız açıklamaları karşısında projenin akıbetine yönelik kaygılarımızın ne kadar haklı olduğunu sizin de kabul edeceğinizi ümit ediyoruz.
Sizden, tüm hemşerilerim adına Güney Çevre Yolu yapılacak mı, yapılmayacak mı, ne zaman başlayacak, ne zaman tamamlanacak tartışmasına son verecek ve konuyu siyasi bir polemik haline getirecek süreci sona erdiren bir açıklama yapmanızı istirham ediyorum.
Bu projenin, 2022 yatırım programında yer almadığını büyük bir hayal kırıklığıyla öğrenen Giresunlular, şehrin güneyine doğru bir gelişme aksı yaratacak şekilde, Espiye ilçemize kadar uzatılacak ve daha güney iç kesimden geçirilecek Çevre Yolu Projesi önerimizi değerlendirmenizi ve ne zaman hayata geçirileceğini ziyaretiniz sırasında duymak istiyor. Yıllardır bu proje üzerinden istismar edilen bir kentin ve Giresun halkının daha fazla oyalanmasına lütfen müsaade etmeyiniz.
Ayrıca, Tirebolu-Torul karayolu iyileştirmesinin 7 yıldır gerçekleştirilmediğini, Erzincan-Gümüşhane-Torul-Tirebolu demiryolu projesinin akıbetini ve neden Tirebolu’nun güzergâhtan çıkarıldığını, şehrin en büyük sorunu haline gelen merkez geçişi Liman Köprülü Kavşağı ve Adalet Sarayı projelerine neden ödenek aktarılmadığına ilişkin sorularımıza bütün Giresunlular adına yanıt bir yanıt alamadığımızı da ifade etmek istiyorum.
Sayın Cumhurbaşkanı,
Tam 20 yıl önce 22.07.2001 tarihinde Alucra ve Çamoluk İlçelerimize yaptığınız ziyarette; “Yolunuzu gördüm. Alucra’dan buraya gelirken kaderimiz mi bizim bu yollarda yürümek, bu yollarda araba kullanmak, sürmek? Bu iradesizliktir. Bu yönetim âczidir, bunların hepsi yapılacak” diye seslenmiştiniz. Bu 2 ilçemizde AKP’ye olan seçmen desteği bazı seçimlerde yüzde 90’ları bile aşmıştır. Bir türlü gündeme alınmayan Alucra-Çamoluk Devlet Karayolu’nu kullanmak isteyen vatandaşlar bu çileyi çekmeye devam ediyor. Şimdiyse bu yol kardan dolayı 5 gündür tamamen kapalı. Açılmayan köy yolları bir tarafa bu yol 70 cm karla kaplı ve kullanılamıyor.
Eğribel Tüneli için sona gelindiği haberlerini kentim adına memnuniyetle karşıladığımı ifade etmek isterim, yine güzergâh boyunca bağlantı yollarının bir an önce tamamlanarak yolun güvenli ve konforlu biçimde hizmete başlamasını temenni ettiğimizi belirterek bu hususta sizlere teşekkürlerimi sunarım.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.