Çakırmelikoğlu, Bölük, Kara ve Fatoğlu’ndan Yatırım Çağrısı
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Bölük, Giresun Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ali Kara ve Bulancak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fatoğlu ortak bir açıklama yaparak Giresun’un öncelikleri ve yatırım talepleri konusunda çağrıda bulundular.
Yayınlanan ortak basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:
“Giresun iş dünyası ve esnaf temsilcileri olarak şehrimizin kalkınması ve gelişmesi adına sık sık gündeme getirdiğimiz ve bugün itibarıyla ortak sesle tekrar beyan ettiğimiz projeleri Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısına katılacak olan Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’a arz etmek isteriz.
Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz Bey’in yanı sıra Maliye ve Hazine Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Alparslan Bayraktar, Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat ile Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır’ın da iştirak edeceği toplantıda bölge sorunları ve yatırım öncelikleri gündeme gelecektir.
Giresun iş dünyası temsilcileri olarak başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve çalışma ekibine Giresun İçme Suyu Projesi, Giresun Şehir İçi Karayolu Geçişi Dal-Çık Projesi ve Samsun Sarp Hızlı Tren Hattı Projesi için bir kez daha teşekkür ederiz.
Bu yatırım kararları ile birlikte Giresun’un ve bölgemizin kara yolu ulaşımında yoğun araç trafiğine çözüm üretecek, sosyal ve ekonomik kalkınmasında genişleme sahalarını ortaya çıkartacak Giresun Güney Çevre Yolu Projesi’nin hayata geçirilmesi öncelikli talebimizdir. 2012 yılında proje çalışmalarına başlanarak tamamlanan, Karadeniz sahilinde sadece Giresun geçişi kalan güney çevre yolunun 2025 yılı yatırım programına dahil edilmesi zaruri ihtiyaç olmuştur. 49 km. olarak tespit edilen projenin en azından 8 km.’lik Giresun şehir merkezi geçişinin yıl içinde peyderpey başlatılması Giresun kamuoyu tarafından dört gözle beklenmektedir.
Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız;
2011 yılında ihale edilmiş olan Giresun Ayrım-Dereli Karayolunun devamı olan 88 km.’lik Dereli-Şebinkarahisar yolunun da acilen standardı yükseltilmiş karayolu haline dönüştürülmesi ve bölgenin en önemli geçiş sahası olan Pınarlar bölgesi için tünel çalışması yapılması da taleplerimiz arasındadır. İlaveten Dereli-Şebinkarahisar Projesi gibi standardı yükseltilmiş yol çalışması bekleyen Tirebolu-Torul Karayolu ve Espiye-Yağlıdere Kurtbeli Karayolu çalışmalarının da bir an önce tamamlanması gerekmektedir.
Giresun sanayisi ve üretim yapısı 2024 yılı ihracat rakamları ile dikkat çeken bir performans sergilemiştir. 942 milyon doları aşan işlem hacmi ile birçok büyük kenti geride bırakan Giresun, 1. ve 2. OSB yatırımlarının enerjisini verilere yansıtmıştır. Bu kapsamda kuruluş işlemleri tamamlanan 63 hektarlık Giresun 3. Organize Sanayi Bölgesi kamu yararı kararı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca onaylanmış, şu an itibarıyla kamulaştırma ödeneği beklenmektedir. Yine Görele Çavuşlu bölgesinde 37 hektarlık alan içinde kuruluşu gerçekleştirilen Giresun 4. Organize Sanayi Bölgesi yatırımı evrak işlemleri devam etmekle birlikte, kuruluş işlemleri dosyası Bakanlığa sunulan Şebinkarahisar-Alucra-Çamoluk 5. OSB yatırımlarının da bölge ve ülkemiz ekonomisine fayda sağlayacağı bilinmelidir. Bu vesileyle, ülkemizin istihdam ve ihracat rakamlarına katkı sağlayacak OSB yatırımlarına özel ilgi ve hassasiyetlerinden dolayı Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır Bey’e sonsuz şükranlarımızı sunarız.
Giresun’un sağlık altyapısı taleplere cevap veremeyecek duruma gelmiştir. Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yatak kapasitesindeki yetersizlikler nedeniyle şikayetler alınmakta, ek bina ve yatak sayısının artırılmasına yönelik yoğun talep bulunmaktadır. Dolayısıyla Giresun Eğitim Araştırma Hastanesi için ek hizmet binasına ihtiyaç oluşmuştur. Bu yönde yer tahsisi ve talepler, Sağlık Bakanlığı’na iletilmiş ve 2025 yılı içerisinde yatırım süreci beklenmektedir. Merkez ilçe hastane yatak kapasitesinin yetersizliği ve birçok branşta standart poliklinik hizmetinin verilemeyişi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek hizmet binası projesini zorunlu hale getirmiştir.
Ordu ve Giresun illeri jeopolitik konumu ve iç bağlantıları ile entegreli ortak liman ve serbest bölgeye ihtiyaç duymaktadır. Her geçen gün artan ihracat rakamları ve üretim kapasitesi 1,5 milyona yakın nüfus aritmetiği ile Serbest Bölge ve Ortak Ticari Liman Projesinin mutlak yatırıma dönüştürülmesi gerekmektedir. Serbest bölge için düşünülen Giresun Merkez Çerkez Mevkii dolgu sahalarının tamamlanması ile 355 dönümlük bir alana ulaşılması hedeflenmektedir.
Ülkemizin stratejik ürünü fındıkta yaşanan zirai don ve kahverengi kokarca istilası noktasında devletimizin uzun soluklu eylem planı ile süreci yönetmesini beklemekteyiz. Nisan ayı başında yaşanan zirai don, fındık bölgelerinin tamamında hissedilmiş ve iki yıldır devam eden kahverengi kokarca salgını ise mili ürünümüz fındıkta ciddi zarara yol açmış ve açmaya devam etmektedir.”