Haşhaş Göleti’nin Akıbeti Belli Değil – Giresun Kerasus Haber
DOLAR

43,2839$% 0.22

EURO

50,2642% 0.02

STERLİN

58,0202£% 0.18

GRAM ALTIN

6.411,31%0,28

ÇEYREK ALTIN

10.581,00%0,19

BİST100

12.548,78%0,74

BİTCOİN

4123189฿%-1.40609

Sabah Vakti a 02:00
Giresun HAFİF KAR YAĞIŞLI -8°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a


Haşhaş Göleti’nin Akıbeti Belli Değil

Alucra’da 162 hektarı sulayacak gölet hâlâ su tutmuyor.

Giresun’un Alucra İlçesi Yeşilyurt Köyü’nde 2014 yılında temeli atılan Yeşilyurt Haşhaş Göleti, geçen 10 yıla rağmen hâlâ su tutamadı. Kâğıt üzerinde bölgenin kaderini değiştirecek stratejik bir yatırım olarak tanıtılan proje, bugün sahada ‘bitti denilen ama bir türlü çalışmayan’ yatırımlar listesine eklenmiş durumda. Bölge çiftçisi, tarım arazilerinin kaderini doğrudan belirleyecek bu proje için artık net bir cevap istiyor.

Teknik dosyalar güçlü görünüyor: 34 metre temelden yüksek kil çekirdekli gövde, 1,18 hm³ aktif depolama hacmi ve kapalı basınçlı borulu sulama sistemi… Rakamlar, projeyi bölgenin en önemli sulama yatırımlarından biri gibi gösteriyor. Ancak sahaya gidildiğinde tablo bambaşka: su yok, hareket yok, takvim yok.

Çiftçi açısından konu basit: Tarlaya su gelecek mi, gelmeyecek mi? Yeşilyurt ve çevre köylerde üretim yapan çiftçiler, göletin devreye girmesi durumunda özellikle fasulye, patates, kelem ve yonca veriminde ciddi artış bekliyor. Modern sulamaya geçildiğinde hem verim yükselecek hem de hayvancılığın en büyük maliyet kalemlerinden biri olan yem üretimi rahatlayacak. Ancak bu potansiyelin hepsi, göletin bir türlü su tutmaması nedeniyle kâğıt üzerindeki maddelerden ibaret kalıyor.

Bölge halkı tarafından en çok sorulan soru ise hâlâ yanıtsız:

“BU YAZ SU GÖRECEK MİYİZ, GÖRMEYECEK MİYİZ?”

Yöre halkı aradan 10 yıl geçmesine rağmen, projenin neden hâlâ işletmeye alınmadığını açık bir şekilde öğrenmek istiyor. Çünkü sahada görünen gerçek ortada: Yeşilyurt Haşhaş Göleti hâlâ boş, tarlalar hâlâ susuz.

Haber: Yavuz Kayacık

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Alucra, Ekonomik Çöküşün Eşiğinde