DOLAR

38,8206$% 0.02

EURO

43,6274% 0.39

STERLİN

51,7649£% 0.35

GRAM ALTIN

3.967,35%0,17

ÇEYREK ALTIN

6.549,00%0,14

BİST100

9.701,55%0,01

BİTCOİN

4012901฿%-0.67272

Sabah Vakti a 02:00
Giresun HAFİF KAR YAĞIŞLI -1°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce


Eczacı Vekil, Eczacıların Sorunlarını Meclis’e Taşıdı

Eczacı Milletvekili Gezmiş, 14 Mayıs Bilimsel Eczacılar Günü dolayısıyla Meclis’te verdiği araştırma önergesinde mesleğin sorunlarını dile getirdi.

Eczacı Milletvekili Gezmiş 14 Mayıs Bilimsel Eczacılar Günü’nde Eczacı meslektaşlarının gününü kutlayarak 7 gün 24 saat çalışan Eczacı meslektaşlarının sorunlarına dair TBMM’de Araştırma Önergesi verdi.

Önergesinde; “Eczanelerin adeta bir tahsildara dönüştürüldüğü muayene ve ilaç katılım payı tahsilatına ilişkin düzenleme, herhangi bir kamu destek politikasıyla güçlendirilmemekte, bu nedenle eczaneler oldukça ciddi sorunlarla karşılaşmaktadırlar” ifadelerine yeren Gezmiş şunları dile getirdi:

“Türkiye genelinde 30 bini aşkın eczane ve eczacı sağlığa erişim hakkı kapsamında görev yapmakta ve hem ilaçlara erişim hem de sağlık hizmetlerinin tamamlayıcı unsuru olma açısından hayati bir konumda bulunmaktadır.

Halk sağlığı açısından ilaç üretimi kadar ilaç tedariki de elzem bir konudur ve eczacılık tarih boyunca hem ilaç üretimi hem de ilaç temini açısından önemli bir sağlık mesleği olarak sürdürülmüştür. Ancak, özellikle son çeyrek yüzyılda eczacılar ve eczaneler de bilinçli bir biçimde sistemli şekilde mağdur edilmiş, ilaç üretimi ve tedariki zarar görmüş ve bunun sonuçları halk sağlığı açısından onarılmaz sorunlara yol açmıştır.

“ECZANELER EKONOMİK DAR BOĞAZDA”

Özellikle bu olumsuz durumun ortaya çıkaran düzenlemelerden birisi de 2004 yılında yürürlüğe giren ‘Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararname’ ile oluşturulan Dönemsel Avro Değeri (DAD) ve kademeli karlılık modelidir. Bu model ilk etapta ekonomik istikrar sağlayıcı bir unsur olarak değerlendirilse de bugün itibarıyla günümüz ekonomik koşullarıyla bağdaşmamaktadır. Kur ile DAD arasındaki makas dramatik şekilde açılmış, ilaca erişim zorlaşmış, piyasadaki ilaç bulunurluğu bozulmuştur. Euro kuru piyasada 43 TL’yi aşmışken ilaç fiyatlandırmasında kullanılan DAD kuru yalnızca 21,67 TL’dir. Bu fiyat baskısı nedeniyle birçok kritik ilaç piyasadan çekilmiş, yeni tedavi ilaçları Türkiye’ye getirilemez olmuştur. İlaç yoklukları, özellikle kanser, epilepsi, organ nakli, tüp bebek tedavisi gibi hayati öneme sahip alanlarda ciddi riskler yaratmaktadır.

“ECZANELER TAHSİLDARA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”

Eczanelerin adeta bir tahsildara dönüştürüldüğü muayene ve ilaç katılım payı tahsilatına ilişkin düzenleme, herhangi bir kamu destek politikasıyla güçlendirilmemekte, bu nedenle eczaneler oldukça ciddi sorunlarla karşılaşmaktadırlar.

“GENÇ ECZACILARIN GELECEĞİ BELİRSİZ”

Ayrıca, eczacılık fakültelerinde yaşanan kontrolsüz büyüme, hem eğitim kalitesini düşürmüş hem de eczacılık mesleğinde ciddi bir işsizlik dalgasını beraberinde getirmiştir. 1997’de yalnızca 7 olan eczacılık fakültesi sayısı bugün 50’yi aşmış; ancak yalnızca 16 fakülte tam akreditasyon alabilmiştir. Bu durum, niteliksiz eğitim, yetersiz istihdam olanakları ve akredite olmayan mezunlara özel sektörün mesafeli yaklaşımı gibi sorunlarla birleşerek binlerce genç eczacının geleceğini tehdit etmektedir. Serbest eczacılıkta yasal sınırlamalar nedeniyle yeni mezunların eczane açma hakkı da büyük oranda ortadan kalkmıştır.

“YAPISAL REFORMLAR GEREKİYOR”

Bütün bu sorunlar, eczacı odaları ve eczacılar tarafından çeşitli vesilelerle dile getirilmesine rağmen bugüne kadar yürütme organı tarafından gerçek, uygulanabilir çözümler üretilmemiş, verilen sözler tutulmamış, gerekli önlemler alınmamıştır.

Sağlığa erişim hakkının geliştirilmesi ve halk sağlığının korunması, TBMM’nin en önemli görev ve yükümlülüklerinden birisidir. Bu çerçevede özellikle halk sağlığının korunmasında en az doktorlar gibi önemli bir yer tutan eczacıların halihazırda yaşadığı sorunların tespiti ve bunlara yönelik yapısal ve kalıcı politikalar oluşturulması bir zorunluluktur.

Bu nedenle eczacıların ve eczanelerin içinde bulunduğu durumun tüm boyutlarıyla araştırılması, yapısal reformların belirlenmesi ve halkın sağlık hakkının korunması amacıyla Meclis Araştırması açılması önerilmektedir.”

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

AK Parti Döneminde Giresun’a 110 Milyar TL Yatırım