41,9816$% 0,23
48,4216€% 0,43
55,1009£% 0,24
5.426,10%-0,07
9.169,00%-0,77
10.954,17%1,08
4639862฿%2.24102
 02:00
 02:00 
 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), milyonlarca elektrik abonesini ilgilendiren bir kararı duyurdu. Buna göre EPDK’dan alınan kararla, elektrik tüketimi 4 bin kilovatsaatin üzerinde olan aboneler devlet desteği alamayacak.
ELİN Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Arda Yalı; “Enerji sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) aldığı kararla, artık konut aboneleri (meskenler) için de yıllık elektrik tüketim limiti belirlendi. Bugüne kadar ev kullanıcıları için herhangi bir sınır bulunmuyordu; tüm konutlar aynı ulusal tarifeden elektrik kullanıyordu. Ancak 1 Şubat 2025 itibarıyla yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle, yıllık 5.000 kWh’ın üzerinde elektrik tüketen konutlar, ‘Son Kaynak Tedarik Tarifesi (SKTT)’ adı verilen piyasa bazlı bir fiyatlandırma sistemine geçecek. Bu sistemde elektrik bedeli, piyasa fiyatlarına bağlı olarak değişiyor. Yani elektrikli araç şarj istasyonu, ısı pompası veya merkezi klima sistemi gibi yüksek tüketim yapan evlerde faturalar artık piyasa koşullarına göre şekillenecek” dedi.
EPDK’nın ayrıca bu sınırı 2026 yılında 4.000 kWh’a düşürmeyi planladığına dikkat çeken Arda Yalı; “Bu da daha fazla konutun yeni tarifeye dahil olacağı anlamına geliyor” diye ekledi.
“GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETMEK ARTIK DAHA DA ÖNEMLİ!”
ELİN Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Arda Yalı şöyle konuştu:
“Bu gelişme, konutlar için aynı zamanda önemli bir fırsat anlamına geliyor. Çünkü artık her ev, güneş enerjisiyle kendi elektriğini üretebilir. Güneş panelleri sayesinde bir konut, elektrik ihtiyacının büyük bir bölümünü hatta bazı durumlarda tamamını karşılayabiliyor. Üstelik fazla üretilen elektrik, şebekeye satılarak gelir elde etme imkânı da sunuyor. Bu sayede hem faturalar azalıyor hem de ev sahipleri, artan piyasa fiyatlarından korunma şansı elde ediyor. Ayrıca güneşten elektrik üretmek, çevreye duyarlılığın yanı sıra, ekonomik olarak da en rasyonel enerji çözümü haline geliyor.
Sonuç olarak; Yeni sistem, elektrik tüketiminde tasarruf bilincini ve verimliliği öne çıkarıyor. Güneş enerjisinden elektrik üretmek, artık sadece çevreci değil, aynı zamanda ekonomik bir tercih haline geldi.”
4 BİN KWH GEÇİLİRSE DEVLET DESTEĞİ OLMAYACAK!
EPDK tarafından yayımlanan kurul kararına göre, 1 Ocak 2026’dan itibaren mesken tüketici grubuna yönelik yıllık tüketim miktarı 4 bin kWh olarak uygulanacak. Aynı grup içinde yer alan kamu kurum ve kuruluşları, mahalli idareler, apartmanlar, konut siteleri ile bu yerlerin ortak kullanım alanları da bu kapsamda değerlendirilecek. T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından kurulan geçici barınma merkezleri, köylerde içme suyu temini amacıyla kullanılan tesisler ile tarımsal faaliyetler tüketici grubu için yıllık tüketim sınırı 150 milyon kWh; diğer tüketici grupları için ise 15 bin kWh olarak belirlendi.
Ayrıca, aynı tarihten itibaren Katsayı Bazlı Katsayı (KBK) mesken tüketici grubu için 1,05; diğer tüketici grupları için ise 1,0938 olarak uygulanmaya devam edecek. Karar, 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecek.

“Bu Tip Binalar Kendi Kendilerine Çökmezler”