34,3869$% 0.47
36,8522€% -0.6
44,4374£% -0.14
2.968,04%-0,25
4.977,00%-0,14
9.184,82%2,67
2708421฿%2.97547
‘Doğu Karadeniz’de Rus İşgali ve Harşit Savunması’ sempozyumuna, ev sahibi olarak katılan Giresun Üniversitesi’nin yanı sıra, Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Milli Savunma Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi ve Bayburt Üniversitesi akademik destek veriyor.
Sempozyumun Düzenleme Kurulu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, ADVTY Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, RTE Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur, Prof. Dr. Uğur Üçüncü, Prof. Dr. Nuri Yavuz, Prof. Dr. Zehra Aslan, Prof. Dr. Sezai Balcı, Doç. Dr. Oktay Karaman, Doç. Dr. Esat Aktaş, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yunus Aktürk, Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Öcal, Dr. Öğr. Üyesi Murat Özata, Dr. Semiha Nurdan ve Koordinatör Ömer Erdoğan’dan oluşuyor.
Açılış oturumunda sempozyumun amacı ile ilgili bilgiler veren Koordinatör Ömer Erdoğan; “Cumhuriyetin 100.yıldönümü etkinlikleri kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayelerinde gerçekleştirilen sempozyumun amacının, tarihi süreç içinde milletimizi Cumhuriyet ile buluşturan yolu ve bu yolda yaşanan mücadeleleri, kahramanlıkları hakkıyla gelecek nesillere aktarabilmek, bu uğurda şehit olan ecdadımıza olan minnet duygularımızı ifade edebilmek olduğunu” söyledi.
Erdoğan’ın ardından söz alan Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can da, yaptığı konuşmada; Giresun Üniversitesinin kuruluşundan bu yana gelmiş olduğu nokta ile Üniversitenin akademik faaliyetleri hakkında kısa bir bilgi verdi.
Rektör Can, Çanakkale’den sonra Ülkemizin doğusunda da Birinci Dünya Savaşı sırasında önemli bir direniş olduğunu hatırlatarak, bir kısmı milis kuvvetlerle, bir kısmı da düzenli askeri birliklerle verilen bu şanlı mücadelenin yazılı kaynaklarda hakkıyla yer alabilmesi, bu önemli mücadelenin tarihteki haklı yerini alabilmesi adına, düzenlenen sempozyumun çok önemli bir fonksiyonu yerine getireceğine inandığını söyledi.
Açılış oturumunda son konuşmayı Giresun Valisi Enver Ünlü yaptı. Vali Ünlü konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Tarih, insanın geçmişi ile geleceği arasında kurulan bir yoldur. Dolayısıyla tarihi olayların gelecek kuşaklara doğru ve eksiksiz bir biçimde aktarılması önemli bir sorumluluktur. Geçmiş ile gelecek arasındaki bu tarihi yolculukta, toprakları vatan yapan çok önemli dönüm noktaları, çok önemli mücadeleler vardır. Harşit Savunması da bu önemli olaylardan biridir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayelerinde Giresun Üniversitemizde yapılan bu etkinliği bu açıdan çok önemli ve gerekli buluyorum. Geçmişte yaşananları geleceğe doğru bir şekilde aktarmak temel sorumluluklarımız arasındadır.
Osman Ağamız, Hüseyin Avni Alpaslan Paşamız başta olmak üzere bu mücadelede yer alan misil kuvvetlerimizi ve ordularımızı bir kere daha minnetle yad ediyorum.”
Açılış töreninin ardından sempozyumun ilk oturumu gerçekleştirildi. Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Beyhan Kesik’in oturum başkanlığını yaptığı bu bölümde, Prof. Dr. Mehmet Okur, ‘Küçük Kaynarca Anlaşmasından Birinci Dünya Savaşına Rusya’nın Karadeniz Politikası’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Sezai Balcı da, ‘Birinci Dünya Savaşı sırasında Harşit Savunması’ hakkında kısa bir konuşma yaptı. Doç. Dr. Mehmet Şimşek, ‘Harşit Vadisi Savunmasının Hüzün Turizmi Bağlamında Değerlendirilmesi’ adlı tebliğini sunduktan sonra, Öğr. Gör. Veysel Usta, ‘Trabzon’da Rus İşgalinin Tarihsel Arka Planı’ hakkında bilgiler verdi. Oturumun son konuşmasını yapan Arş. Gör. Tuncay Karadeniz ise, ‘Trabzon’da Rus İşgali ve İşgale Karşı Direniş’ hakkında kısa bilgiler verdi.
Sempozyumun öğleden sonra yapılan ikinci oturumda ise, Prof. Dr. Sezai Balcı oturum başkanlığını yürüttü. Bu oturumda, Dr. Mustafa Çöl, ‘Doğu Karadeniz’in 1914-1918 Yılları Arasındaki Durumu’, Dr. Yıldırım Okatan, ‘Rus İşgali Döneminde Gümüşhane İlinde Yapılan Ermeni Mezalimi’, Dr. Banu Yılmaz, ‘Rus İşgali Sırasında Gümüşhane Sancağında Eğitim ve Ticaret’, Doç. Dr. Serdar Göktaş, ‘Birinci Dünya Savaşında Bayburt’un İşgali ve Kurtuluşu’, Arş. Gör. Fatih Mehmet Ekşi ise, ‘Doğu Karadeniz İşgalinin Rusça Gazetelerde Yansıması’ konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.
Oturumlarda tebliğ sunan akademisyenlere Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, teşekkür plaketi takdim etti.
‘Doğu Karadeniz’de Rus İşgali ve Harşit Savunması’ sempozyumuna, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Selçuk Yıldırım ile birlikte il protokolü ve çok sayıda davetli de izleyici olarak katıldı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.