DOLAR

39,1011$% 0.04

EURO

44,4609% 0.52

STERLİN

53,0381£% 0.6

GRAM ALTIN

4.202,41%1,95

ÇEYREK ALTIN

6.830,00%2,17

BİST100

9.356,04%-1,26

BİTCOİN

4209576฿%-3.05542

Sabah Vakti a 02:00
Giresun AÇIK 12°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
X


Yeni Yıl Hayırlar Getirsin

25 Ekim 2014 Cumartesi Günü, 1 Muharrem 1436’yı gösteren yeni bir yıla girdik. Bu yıl, ay gününü hesap alan ve Peygamberimizin Mekke’den Medine’ye hicret ederek orada İslam devletini kurduğu o kutlu günün başlangıcıdır. Yani bundan 1435 sene önce Peygamberimiz, bütün insanlığı kavuran zinakar ahlaksızlığa, onları sömüren riba (faizci) ekonomik düzene ve Allah’ı bırakıp putlara tapan putperest zihniyete dur diyerek Adil Düzeni kurmuş ve sadece Müslümanlara değil tüm insanlığa saadetler getirmiştir. Peygamberimizin neler yaptığını merak edenler, O’nun yüz bin sahabeye verdiği ‘Veda Hutbesi’ni dikkatli okumalıdırlar.

Buna Hicrî Yılbaşı denmektedir. Bu Hicrî yeni yılın milletimize ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini ve ‘Adil Düzen’in tekrar kurulmasını nasip etmesini Yüce Rabbim’den diliyorum.

1435 sene sonra şöyle başınızı etrafa çevirerek bir bakarsak, neler değişmiş ve dün Müşriklerin yaptıkları neleri yapar hale gelmişiz, bunları tespit etmek mümkündür.

Müslüman, bir açık hava hapishanesinde olduğunu anlamalı; canına, malına, ırzına, aklına ve nesline nasıl tecavüz edildiğini görebilmelidir.

Zina serbest midir? Zina yapana ceza verilebiliyor mu? Faiz (riba) serbest midir? Faiz alıp veren kurum ve kuruluşlar bizzat devlet tarafından korunmuyor mu?  Büyük halk kitleleri, sömürü çarkı içerisinde ekonomik sömürüye maruz kalmıyor mu? Niçin işçi, köylü, memur, dar gelirli, yetim ve öksüzler adam yerine konulmuyor mu? Devletin (fakir fukaranın) malını hortumlayanlar serbestçe gezerken, onlar hakkında yasaları çalıştıranlar sürgünlere, sorgulara ve hapislere maruz kalıyor. Taraftarı olan gemilerini dağdan aşırırken, bu garip guraba takımı, düz yolda şaşırıyor. Bir tarafta büyük şölenlerle çatlarcasına yenilip içilirken diğer tarafta bu yoksul takım, bu kışı nasıl geçireceğinin hesabını yapılıyor.

Kendimizi kandırmayalım ve yarın mahşerde “Müflis – iflas eden” kul olmayalım. Güya Müslümanız ve güya 5 vakit namazımızı kılıyoruz. Ramazan orucumuzu tutuyoruz. Haç ve umreye her yıl, elimizden gelse her ay gidiyoruz. Sonra… Bu adaletsizlikler düzelmiyor.

GELELİM MUHARREM AYINA

‘Şehrullâhi’l-Muharrem’ olarak meşhur olan, yani ‘Allâh’ın (c.c.) ayı Muharrem’ olarak bilinen Muharrem Ayı; İlâhî bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır. Bu Ay, (Allah’ın rahmetine ermenin önemli bir fırsatı olduğu için) Peygamber (sav) Efendimiz tarafından ‘Allah’ın Ayı’ şeklinde ifade edilmiştir.

Âşura Günü ise; Muharrem’in 10. günüdür. Âşura Günü’nün Allah (c.c) katında ayrı bir yeri vardır. Bugünde Cenâb-ı Hak 10 Peygamberine 10 çeşit ikramda bulunmuş ve kutsiyetini arttırmıştır. Bu günlerde oruç tutmak çok faziletlidir.

Hicrî senenin ilk ayı olan Muharrem’in 10. günü (3 Kasım Pazartesi) Âşura Günü’dür. Muharrem ayının diğer aylar arasında ayrı bir yeri olduğu gibi, Âşura Günü’nün de diğer günler içinde daha mübarek ve bereketli bir konumu bulunmaktadır.

Âşura Günü’nün Allah (c.c.) katında da çok seçkin bir yerinin olduğunu Fecr Sûresi’nin ikinci âyeti olan “10 geceye yemin olsun” ifadelerinin tefsirinden öğrenmekteyiz. Bazı tefsirlerimizde bu 10 gecenin Muharrem’in Âşura’sına (10. gününe) kadar geçen geceler olduğu beyan edilmektedir. Cenabı Hak bu gecelere yemin ederek onların kutsiyet ve bereketini bildirmektedir.

Bugüne ‘Âşura’ denmesinin sebebi; Muharrem ayının 10. gününe denk geldiği içindir. Hadis kitaplarında geçtiğine göre ise, bugüne bu ismin verilmesinin hikmeti; o günde Cenabı Hak 10 Peygamberine 10 değişik ikram ve ihsan ettiği içindir.

BU İKRAMLAR ŞUNLARDIR

1. Allâh (c.c.), Hz. Musa (a.s.)’a Âşura Günü’nde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.                                                                                                        

2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağı’nın üzerine Âşura Gün’ünde demirlemiştir.

3. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur.

4. Hz. Âdem (a.s.)’ın tövbesi Âşura Günü kabul edilmiştir.

5. Hz. Yusuf (a.s.) kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır.

6. Hz. İsâ (a.s.), o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.

7. Hz. Davud (a.s.)’ın tevbesi o gün kabul edilmiştir.

8. Hz. İbrahim (a.s.)’ın oğlu Hz. İsmail (a.s.) o gün doğmuştur.

9. Hz. Yakup (a.s.)’ın (oğlu Hz. Yusuf (a.s.)’ın hasretinden dolayı) kapanan gözleri, o gün görmeye başlamıştır.

10. Hz. Eyyûb (a.s.), hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.

 “Biz dahi binler nispetindeki karanlıklardan kurtulmak için Yunus (a.s.) gibi, (La ilahe illa ente sübhaneke, inni küntüminezzalin) demeliyiz” ve bütün gücümüzle hakkı hakim kılmak için çalışmalıyız.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Flörtten, Kötü Yola Düşmek

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.