39,9388$% 0.36
47,0925€% -0.08
54,4625£% 0.32
4.298,64%0,10
6.994,00%0,16
10.189,02%1,08
4344671฿%2.54796
Yarın akşam BERAT KANDİLİ. Rabbimiz Sırat-ı Müstakim üzere bir hayat yaşayıp îmanla göçerek BERATINI SAĞ ELİNE ALANLAR zümresinden eylesin cümlemizi duasıyla söze başlıyoruz.
Bunun için gerekli ipuçlarını öğrenmek ve Efendimiz (S.A.V.)’in diliyle bizi Cennet’e götüren davranışlar konusunda aydınlanmak üzere sözü Zafer AKBAŞ hocamıza bırakıyoruz:
CENNET’E GÖTÜREN DAVRANIŞLAR
Efendimiz (sav), Cennete varacak yolun; işaret taşlarını, 6(altı) madde ile; ümmetine haber vermiştir.
Bu Maddeler Şunlardır:
1- Cennet ve cehennem, insanların; tercihlerine bağlı ve eşit mesafededir.
“Cennet, size; ayakkabınızın bağından, daha da; yakındır. Cehennem de, o kadar; size yakın durumdadır.” (Buhârî, Rikâk, 29)
2- Cennetin kapısı, abdestle; aralanır.
“Sizden biriniz, güzelce; abdest alır. (Abdesti, tastamam yapar.) Sonra da; ‘Eşhedü en lâ ilâhe illâllâhü vahdehû lâ şerîke leh. Ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve rasûlüh’ derse, o kimseye, Cennetin sekiz (8) kapısı açılır. O da, dilediği kapıdan Cennet’e girer.” (Müslim, Tahâret 17. Ebû Dâvud, Tahâret 65; Tirmizî, Tahâret, 41; İbn-i Mâce, Tahâret, 60)
3- Cennet yolu, ibadetleri; vaktinde ve yerli yerince yapmaktan geçer.
“Allah’tan (C.C.) korkunuz. Beş vakit namazınızı kılınız. Ramazan orucunuzu tutunuz. Mallarınızın zekâtını veriniz. Yöneticilerinize itaat ediniz! (Bu takdirde doğruca) Rabbinizin (C.C.) cennetine girersiniz.” (Tirmizî, Cum’a, 80)
4- Cennet, güzel ahlâk sahiplerine daha yakındır.
“Haklı bile olsa; çekişip didişmeyen kimseye, cennetin kenarında bir köşk verileceğine Ben kefilim. Şakadan bile olsa, yalan söylemeyen kimseye Cennetin ortasında, bir köşk verileceğine kefilim. İyi huylu kimseye de, cennetin en yüksek yerinde; bir köşk verileceğine kefilim.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 7, Tirmizî, Birr 58; İbn-i Mâce, Mukaddime 7)
5- Cennet yolu; mü’min kardeşini sevmekten ve insanlarla iyi geçinmekten geçer.
“Ey insanlar! Birbirinize; selâm veriniz, yemek; yediriniz. İnsanlar uyurken, geceleyin; namaz kılınız. Böyle yaparsanız, selâmetle; cennete girersiniz.” (Tirmizî, Et`ime, 45. İbn-i Mâce, İkâmet, 174)
Efendimiz (S.A.V.); “Ben ve yetimi himâye eden kimse, cennette; şöylece beraber bulunacağız.” buyurdu. İşaret parmağıyla; orta parmağını, aralarını; biraz aralayarak gösterdi. (Buhârî, Talâk, 25, Edeb 24.; Ebû Dâvûd, Edeb, 123; Tirmizî, Birr, 14)
“Kocasını, memnun ederek ölen kadın; cennetliktir.” (Tirmizî, Radâ’10., İbn-i Mâce, Nikâh, 4)
“Bir insan, bir hastanın; hâlini hatırını sormaya gider veya Allah (C.C.) için; sevdiği bir kişiyi ziyaret ederse; O’na, bir melek; şöyle seslenir: ‘Sana ne mutlu! Güzel bir yolculuk yaptın. Kendine Cennette barınak hazırladın!’ ” (Tirmizî, Birr, 64; İbn-i Mâce, Cenâiz, 2)
“Yol üstünde Müslümanları rahatsız eden bir ağacı kesen bir kişiyi Cennet nîmetleri içinde; yüzer gördüm.” (Müslim, Birr, 129)
6- Son söz, cennet kokmalıdır.
“Kimin, son sözü; ‘Allah’tan (C.C.) başka, ilâh yoktur (Lâ ilâhe illallah)’ cümlesi olursa; o kişi, cennete girer.” (Ebû Dâvûd, Cenâiz, 15-16; Hâkim, el-Müstedrek, I, 351)
Cenab-ı Hak (C.C.); “Bana (C.C.); kulluk edin, doğru yol; budur!” buyuruyor. (Yâsîn Suresi, 61.Âyet)
Efendimiz (S.A.V.) yaşayışı ve hadîs-i şerîfleri ile; bu kulluğun nasıl olacağını bizlere göstermiştir.
Yüce Rabbimiz (C.C.)!
Bizlere, göndermiş olduğun rehberlere; hakkıyla uyabilmeyi, Cennet’e giden ve Cemalullah’ı görebilme yolunda; ‘Sırât-ı Müstakîm’ üzere yaşayabilmeyi, ebedî hayâtta da BERÂT ederek Efendimiz (S.A.V.)’in komşuluğunda tüm sevdiklerimizle buluşabilmeyi Cümlemize nasîb ve müyesser eylesin! Âmîn!.. wes’selâm
Melet Merkez Hayırlı Olsun; Buhâra Merkez Unutulmasın!…
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.