28,9157$% 0.18
31,6313€% 0.07
36,4618£% 0.12
1.869,23%0,61
3.083,00%0,71
8.107,19%1,85
1064191฿%-1.58049
Hibya, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Uzunoğlu’nu ağırladı.
Sohbet havasında gerçekleşen yayında, Auto-Brewery Sendromu ve probiyotiğin önemi konuşuldu.
Auto-Brewery Sendromu’nun yaygın olarak bilinmediğinden bahseden Prof. Dr. Emel Uzunoğlu hastalığı şöyle tanımladı:
“Auto-Brewery Sendromu’u mikrobiyotada bir bozulma hastalığı. Mikrobiyatımızda yer alan dost canlıların bir kısmının alkol üretmesi, permarasyon yapması ve bizimde bu alkolü metobolize edemememiz sonucu ortaya çıkan bir sendrom. Bu öyle çakır keyif olmak gibi değil. Siz hiç alkol almıyorsunuz tamamen vücudunuzdaki mikroorganizmalar bu alkolü üretiyor.”
Uzunoğlu ilk vaka tanısının Cerrahpaşa Tıp Fakültes’inde konduğuna dikkati çekerek, hastaların genellikle nöroloji polikliniğine ve acile başvurduğunu söyledi.
Probiyotiğin önemine de değinen Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Uzunoğlu, hastalıkların yüzde 95’inin bağırsaktaki mikroorganizmalardan kaynaklandığını dile getirdi.
Prof. Dr. Emel Uzunoğlu, probiyotik ve fermente gıdanın çok ciddi bir pazar payı olduğunun altını çizerek; “Markette satılan ürünlerin yüzde 30’dan fazlası fermente gıda. Bunun önemli bir pazar payı var. Tarhana yiyoruz, turşu kuruyoruz. Probiyotik anlamda Türkiye’nin dünyaya katacak çok şeyi var.” dedi.
Probiyotik pazarının getirisine vurgu yapan moderatör Ece Pulaş da probiyotik pazarının getirisinin Türkiye’nin dış borcunun yarısı ettiğini söyledi. Pulaş; “220 milyar Dolarlık bir probiyotik pazar demek, Türkiye’nin dış borçlarının yarısı demek.” ifadesini kullandı.
‘Ece Pulaş ile Gece Seansı’ yayınının tamamı ise şöyle:
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.